Загиналият спасител 4 пъти вадил от водата украинките при червен флаг

Туристите не слушат предупрежденията

08.09.2022 | 13:46 Редактор: Елеонора Танева

69-годишният спасител, който почина вчера в Слънчев бряг, спасявайки две туристки, е бил с голям опит. Във фаталния ден той четири пъти вади от водата украинките, които влизат да плуват въпреки червения флаг.  Днес стана ясно, че вчера морето е взело още една жертва- 69 годишен полски турист, който се е удавил край Поморие. 

Спасителят, който първи влиза във водата, за да помогне на своя колега да спасят двете туристки, още е в шок

"Обърнах се и видях, че спасителят е във водата, лежи на 3-4 метра от мен. Оставих жената на дъщеря ѝ и се върнах за спасителя. Започнах да го извличам и него, но той беше в по-тежка ситуация. Може да е получил нещо, невъзможно е той да се удави, той е спасител от доста години", споделя за ужаса в морето Дончо Карагьозов.

"Много опит има, много качества, просто е влязъл много бързо и инцидентът е станал малко по-навътре зад зоната на спасяване. Течението е било много силно и много трудно за преодоляване", каза ръководителят на плажа Недко Колев.

Последният опит 69-годишният мъж да спаси давещите се туристки се оказал фатален за него. Предстои аутопсия да покаже дали спасителят се е удавил или причината за смъртта му е друга.

"Това е един от най-опитните ни спасители по плажната ивица, тъй като той се занимава още от 90-те години с професията. Част от нас, по-младото поколение, сме се учили от него на тази професия", каза началникът на водно-спасителната служба в Слънчев бряг - Иван Георгиев.

Флагът и днес е червен, морето бурно, а желаещи да плуват не липсват.

"Без караници, без нищо се опитвам да ги изкарам, но има много упорити и невъзпитани туристи", възмущава се един от спасителите. 

"Не се страхувам, защото съм добър плувец. Всичко е наред, всичко е под контрол не се безпокойте", отговаря украинка.

"Имаме вчера регистрирани 18 спасителни акции и N на брой помощни ситуации, при които просто е подадена ръка на някой, който трудно да излязъл от водата", поясни Иван Георгиев. 

От 1 септември спасителите в Слънчев бряг са с 30% по-малко. 

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 1 година
Светла му памет на човека. Сигнализирай за неуместен коментар